Kuchnia

BEZGLUTENOWO

Składniki:
6 jajek
0,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru pudru
kostka (200 g) masła (roztopionego i ostudzonego)

na polewę:

tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
50 g masła
dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania

Oddzielić żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Całość dokładnie wymieszać.

Wszystkie mąki przesiać przez sitko razem z kakao i sodą. Mieszankę mąki z kakao wsypywać po łyżce do masy jajecznej i mieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Na koniec powoli wlać roztopiony i ostudzony tłuszcz. Dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ciasto przez około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu przez 15 minut zostawić w formie, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.

Zimne ciasto udekorować polewą przygotowaną z roztopionej z masłem czekolady (lub przygotowaną według mojego przepisu). Posypać wiórkami kokosowymi, zostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation