Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

niebo na talerzu: Rosół domowy

Składniki na ok. 4 litrowy garnek:

- około półtora kg mieszanki różnego rodzaju mięsa drobiowego i wołowego z kością np. porcja rosołowa lub kura, części kurczaka bez kupra, z wołowiny - antrykot, żeberka czy rostbef, kawałki cielęciny, skrzydło z indyka lub szyjka, część kaczki )
- trzy obrane marchewki
- dwie pietruszki,
- mały por
- spory kawałek selera
- kawałek włoskiej kapusty (niekoniecznie)
- obrana i opalona nad płomieniem do lekkiej czarności cebula ( jeśli nie ma możliwości opalenia, wrzucam obraną i już)
- 5 kulek ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, 2-3 listki laurowe, ewentualnie 2-3 świeże gałązki lubczyku, mielony pieprz, sól
- suszony grzybek lub dwa

Umyte mięso wołowe zalej zimną wodą ( nie sól, dzięki temu aromaty mięsne przenikną do wywaru) , dodaj liście laurowe, ziele, pieprz, zagotuj, zdejmij powstałą pianę. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem ok. godziny. Wywar ma wydobyć wszystkie soki z mięsa i potrzebuje wolniutkiego i długiego "pykania" lub "mrugania", żadnych ostrych bulgotań. Dodaj obrane warzywa i drób, po pół godzinie osól zupę do smaku. Gotuj jeszcze pół godziny lub godzinę, ciągle na najmniejszym ogniu. Jeśli rosół jest zbyt tłusty można usunąć nadmiar po schłodzeniu, kiedy tłuszcz się zetnie lub zebrać "oka" łyżką z wierzchu. W stanach rozleniwienia dodaję wszystkie mięsiwa a czasem i nawet warzywa na raz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation