Kuchnia

Kulinaria

Język zwariuje Ci w buzi od mojego budyniowca ~ Dietetycznie Siostro!


CIASTO BUDYNIOWE BEZ CUKRU I TŁUSZCZU
Składniki
na okrągłą formę 25cm

250g mąki pełnoziarnistej TYP 1850
3 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego, u mnie 1,5% tłuszczu
60ml ciapłej/letniej wody
10ml stewi w płynie + 15 kropel
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii w proszku
2 budynie waniliowe bez cukru (najlepiej te wyłącznie ze skrobią kukurydzianą w składzie)
750ml mleka, u mnie 1,5% tłuszczu


Mąkę mieszamy z proszkiem, wanilią i dodajemy żółtka, stewię i wodę. Mieszamy początkowo łyżką w misce, potem wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się nie klei - dodajemy jogurt i wykładamy ciasto na blat. Wyrabiamy lekko podsypując mąką przez około 10 minut. Gotowe wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Po wyjęciu, 2/3 ciasta wałkujemy z kulki w okrągły blat do wyłożenia foremki (takiej okrągłej z rozpinanym pierścieniem). Ciastem wykładamy formę i dziurkujemy je widelcem. Przypiekamy w nagrzanym na 180* piekarniku przez 10 minut. Resztę ciasta wałkujemy i tniemy na paski.

W szklance mleka mieszamy oba budynie i dolewamy 15 kropel stewi (ja słodzę szklankę herbaty 5 kropel, więc na tą ilość mleka wzięłam 15 kropel. Chodzi o to aby budyń osłodzić do smaku). Resztę mleka zagotowujemy i do gorącego dolewamy rozmieszany budyń. Rózgą wciąż mieszamy na średnim ogniu aż do wrzenia. Teraz gorącą masę budyniową wylewamy na podpieczony spód ciasta i przykrywamy pokrojonym w paski ciastem. Pieczemy tak samo kolejne 10-15 minut - aż ciasto na wierzchu się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation