Kuchnia

*** domowe pieczywo

Bułeczki z serkiem wiejskim



28 g świeżych drożdży (lub 14 suszonych),
1/2 szklanki ciepłej wody,
1/4 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki stopionego masła,
1 szklanka serka wiejskiego,
2 jajka,
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

Dodatkowo

roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
sezam, mak, siemię lniane (można pominąć)


Robimy zaczyn: mieszamy drożdże w wodą, cukrem i odrobiną mąki, odstawiamy na 5 minut aż "ruszą". Do misy dodajemy wszystkie składniki (serek dobrze jest zmiksować blenderem), zaczyn i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 1-1,5 godziny.
Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i formujemy bułeczki (z porcji powinno wyjść około 15 sztuk). Przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Przykrywamy i odstawiamy na około 30-45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation