Kuchnia

*** domowe pieczywo

Szybkie bułeczki drożdżowe


Składniki (ok. 10 malutkich bułeczek)

380 g mąki
1 jajko
200 ml mleka
8 g świeżych drożdży
sól
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

dodatkowo:
1 małe jajko
łyżka mleka
garść sezamu lub innych ziaren - opcjonalnie

1. Wymieszaj cukier z drożdżami dopóki drożdże się nie rozpuszczą
2. Podgrzej lekko mleko
3. Rozpuść masło na małym ogniu albo w kuchence mikrofalowej
4. Gdy drożdże z cukrem się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko, jajko, sól i masło i dobrze wymieszaj
5. Dodaj mąkę i wyrób ciasto na bułeczki
6. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut
7. Kiedy ciasto wyrasta ustaw piekarnik na 185ºC
8. Po 20 minutach podziel ciasto na 10 równych porcji i formuj malutkie bułeczki, podsypując o ile to konieczne odrobiną mąki, by ciasto się nie kleiło. Szew bułeczki ma być pod spodem, a wierch niech będzie gładki
9. Umieść uformowane bułeczki na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia i ws
10. W miseczce roztrzep 1 małe jajko z łyżką mleka i posmaruj wierzch każdej bułeczki
11. Ostrym nożem natnij wierzch bułeczki, żeby zmniejszyć szansę na popękanie bułeczek
12. Posyp sezamem lub innymi ziarnami, jeżeli używasz
13. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut
14. Odstaw na kilka chwil do ostygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation