Kuchnia

*** domowe pieczywo

Chlebek Pita

Składniki na 8 sztuk:
Zaczyn:
15 g. świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
szczypta cukru
3-4 łyżki ciepłej wody
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej T 750 (chlebowej)
0,5 łyżeczki soli
ok. 1 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Robię zaczyn: drożdże kruszę do wysokiej miseczki, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek dość ciepłej wody. Mieszam, by się wszystko połączyło, przykrywam miseczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sól, wyrośnięty zaczyn i wodę - tę stopniowo, do momentu gdy ciasto da się zagnieść w całość bez uczucia lepienia się do rąk. Solidnie wyrabiam ciasto- minimum 5 minut, po czym formuję z niego kulę, odkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość. Wtedy uderzam w ciasto pięścią, by je odgazować. Dzielę ciasto na równe części, najlepiej zrobić to ważąc porcje ciasta - ok. 75 g. każda. Formuję kulki i każdą rozwałkowuję na placek o średnicy 15-17 cm. Placki odkładam na podsypaną stolnicę, przykrywam i zostawiam na 30 minut. W piekarniku rozgrzewam blachę (lub kamień do pizzy)- do 220 stopni C. Na niej układam napuszone placki. Piekę przez ok. 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia - nie za długo, bo zbyt się przesuszą. Chlebki powinny mocno urosnąć i się zaokrąglić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation