Kuchnia

Cucina

Ekspresowa prawdziwa karpatka! Bez pieczenia!


To jest hit wszech czasów! I najlepsze, że chyba mało kto na ten pomysł wpadł a jest tak banalny i daje w efekcie prawdziwą karpatkę


Składniki (na blachę 24x24 cm):
2 opakowania groszku ptysiowego
2 budynie waniliowe (bez cukru)
750 ml mleka
100 g masła
4 łyżki cukru

Krem budyniowy: Do garnka wrzucamy porcję masła, zalewamy 2 szklankami mleka i wsypujemy 4 łyżki cukru. Zagotowujemy. W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 budynie w 1 szklance mleka i tą mieszankę wlewamy na wrzące mleko z masłem i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy chwilkę aby mąka straciła surowy smak.
Teraz wystarczy blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, wysypać dno groszkiem ptysiowym, na to wylać gorącą masę budyniową i na to wysypać wierzchnią warstwę groszku.Dociskamy groszek aby się lekko wbił w budyń i zostawiamy na wierzchu do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.


PS: Można również zrobić wersję z biszkoptami na dole i groszkiem na górze.


PS2: Możemy zrobić krem budyniowy spieniając masło i wmiksując w niego budyń ale moje wersja jest naprawdę klasyką najlepszą na świecie. Naprawdę gorąco polecam bo ani 5 minut i pyszny deser gotowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation