Kuchnia

Cucina

Marmurkowe ciasteczka galaretkowe
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki masła
1 szklanka cukru,
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
4 galaretki: Mohito, Blue Curacao, Pink Margarita, Pina Colada



Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Make z proszkiem przesiać. Miękkie masło włożyć do miski i zmiksować razem cukrem. Gdy masa będzie kremowa dodać jajko i ekstrakt, wszystko ponownie wymieszać. Dodać make z proszkiem i wyrobić ciasto. Jeśli będzie nadal tłuste i będzie się kleiło do rak wystarczy dodać więcej mąki. Uformować kule i podzielić ja na tyle części, ile mamy kolorowych galaretek 3 lub 4. Do każdej części dodać po łyżce innej galaretki i wyrobić aż się zabarwia. Można tez dodać trochę barwnika dla intensywności koloru ale ja wolałam takie naturalne. Z ciasta uformować kulki o wielkości około 2 cm, a każdą kulkę dodatkowo obtoczyć jeszcze galaretce. Ułożyć je na blasze zostawiając miedzy nimi odstępy. Kuleczki spłaszczyć przyciskając je spodem talerzyka.
Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na kilka minut na blasze, do studzenia. A jeszcze gorące można posypać dodatkowo galaretka.

Źródło.Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Marmurkowe ciasteczka galaretkowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation