Kuchnia

Cucina

babka pomarańczowa

Ważne! Do przygotowania babki używamy soku wyciśniętego z pomarańczy - spokojnie powinna wystarczyć jedna.

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- niepełna szklanka cukru
- 200 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 1/4 szklanki mleka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- łyżka cukru z wanilią
- opcjonalnie: odrobina skórki startej ze sparzonej pomarańczy
- margaryna do posmarowania i bułka tarta do wysypania formy

Lukier i dekoracja:

- 1/3 szklanki cukru pudru
- kilka łyżeczek soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie:

1. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, cukier z wanilią, ewentualnie pomarańczową skórkę (około łyżeczki). Następnie niewielkimi porcjami dodajemy sok pomarańczowy i mleko.

2. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników.

3. Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Babka może trochę popękać, ale taki już jej urok i wcale jej to nie szkodzi ;) Studzimy i wyciągamy z formy.

4. Aby przygotować lukier do cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórką. Odstawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation