Kuchnia

KUCHNIA - desery

Ryż na mleku

Przepis
Składniki:

• 2 szklanki ryżu
• 1 litr mleka kokosowego lub innego
• 3 czubate łyżki cukru trzcinowego, melasy, cukru białego lub miodu
• szczypta soli
• 1 kora cynamonowa lub zmielony cynamon do smaku i zapachu
• wiórki kokosowe uprażone do dekoracji (opcjonalnie)
• syrop z agawy, syrop klonowy lub miód po polania



Przygotowanie:

1. Do garnka wlewam mleko, wkładam cynamon, dodaję sól, cukier i ryż. Mieszam, przykrywam pokrywką i zostawiam do czasu, aż ryz się ugotuje. Mieszam od czasu do czasu pilnując, aby ryż się nie przypalił. Gdy osiągnie konsystencje kremową a ziarna są miękkie to znak, że ryż na mleku jest gotowy.
2. Ryż przekładam do salaterek, posypuję wiórkami i podaje po polaniu słodkim syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation