Kuchnia

Coś na śniadanko

Mój ulubiony placek śniadaniowy

Składniki (1 porcja):
- 60g twarogu
- 60g serka wiejskiego
- jajko
- 25g dowolnej mąki
- 100g jabłka lub gruszki (u mnie często to mix obu owoców)
- cynamon

Owoce obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy razem widelcem. Gotową masę smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.

Placek świetnie sprawdza się sam, ale ja zazwyczaj podaję go z jogurtem albo serkiem naturalnym (np. Bieluch) i dodatkiem orzechów lub świeżych owoców. Można go też podać z musem jabłkowym lub jabłkowo-dyniowym, pychota! Placek rewelacyjnie sprawdza się też jedzony na wynos, często zabieram go ze sobą na uczelnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation