Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kuchnia meksykańska i wymowa podstawowych dań

Wizyty w meksykańskich restauracjach mogą wywołać zdumienie, zakłopotanie a czasem nawet i niepewność. A jaka jest tego przyczyna? Może to być oczywiście wynik cen, ale w większości przypadków niepewność w oczach niektórych gości to nazewnictwo potraw kuchni meksykańskiej, czasami bardziej „z kosmosu niż z kuchni", przynajmniej tak się może wydawać na pierwszy rzut oka. Jeżeli ktoś jest po raz pierwszy w miejscu, gdzie serwowane są dania tej kuchni, to po raz pierwszy ma też styczność z wieloma potrawami meksykańskimi o oryginalnych czy dziwnych nazwach, a „dziwne" nazewnictwo nie pomaga w dialogu z kelnerem :) Dania takie jak chiles rellenos, enchiladas, fajitas, ceviche czy nawet najzwyklejsze słowo tortilla potrafią być mega wyzwaniem. Choć trzeba przyznać, że w wielu słownikach języka polskiego można znaleźć słowo tortilla już jako nasza potoczna wymowa.

Dlatego też aby niektórym osobom ułatwić poruszanie się po kartach z meksykańskim menu, postanowiliśmy napisać małą ściągawkę wymowy wraz z opisem czego spodziewać się pod daną nazwą :)
W wymowie słów po hiszpańsku należy kierować się głownie prostą zasadą:
Piszemy „j" – czytamy „h"
Piszemy „ll" – czytamy „j"
Piszemy „ch" – czytamy „cz"
Zacznijmy więc od najważniejszych i najpopularniejszych słów i potraw:
Tortilla – tortija
Cienki meksykański placek służący jako odpowienik naszego chleba. Najpopularniejszy w tamtych rejonach jest kukurydziany, natomiast pszenny bardziej popularny jest w północnej części kraju. Również w Polsce najpopularniejsze są te drugie, a szkoda, ponieważ wersja kukurydziana nie zawiera glutenu i jest bardzo zdrowa.
Tortilla kukurydziana
Fajita – fahita
Mięso, papryka i cebula – wszystko zazwyczaj pocięte w paski i smażone w przyprawach, tak zwanej marynacie fajita. Podawane przeważnie skwierczące na żeliwnej patelni. Do tego osobno podawane są tortille, na które nakładamy sobie nadzienie.
fajita
Enchilada – Enczilada
Jest to farsz zawinięty w tortillę, całość oblana sosem głównie pomidorowym i posypana serem. Danie zapiekane w piecu.
enchilada
Tacos – takos
Małe placki tortilli kukurydzianej (zazwyczaj wielkości dłoni) z nadzieniem mięsnym. Przeważnie jest to mięso z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny (mięso jest wcześniej marynowane, podduszone i szarpane). Można również spotkać tacos z owocami morza. Tacos podawane jest głównie z salsami.
tacos
Jalapeno – halapenio
Zielone pikantne papryczki wielkości ok. 7 cm. Bardzo popularne jako dodatek do dań w celu nadania nie tylko ostrości, ale i specyficznego smaku.
jalapeno
Chiles rellenos – cziles rejenos
Faszerowane białym serkiem papryczki jalapeno. Następnie panierowane w cieście i smażone na głębokim oleju.
chilles-rellenos
Quesadilla – kesadija
Są to dwie tortille, a pomiędzy nimi farsz składający się w głównej mierze z żółtego sera. Jako uzupełnienie stosuje się do niego różne składniki, np. mięso, cebulę, paprykę itp. Wszystko zapiekane jest na patelni lub grillu. Quesadillas przeważnie tnie się w trójkąty jak pizzę. Podawana z salsami do maczania.
quesadilla
Ceviche – sewicze
Marynowana w przyprawach, przeważnie surowa ryba lub owoce morza. Podawane w formie sałatki. Danie bardzo popularne w Meksyku.
ceviche

Wymienione wyżej dania to najważniejsze i chyba najpopularniejsze z kuchni meksykańskiej, które możemy skosztować w Polsce. Jest oczywiście mnóstwo innych:) Kolejne nazwy i potrawy będziemy Wam dawkować powoli. Nie wszystko na jeden raz. Tak więc ciąg dalszy na pewno nastąpi :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation