Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ale Meksyk! - Autentyczne meksykańskie guacamole

Ta klasyczna salsa guacamole jest wyjątkowym dodatkiem do prawie każdego meksykańskiego posiłku. Może być również stosowana do przekąsek takich jak tacos, frytki a nawet chipsy.

Składniki:
2 awokado
8 tomatillos (w Polsce ciężko dostępne ale można nie stosować do salsy)
2 ząbki czosnku
1/4 średniej cebuli
1 papryczka chilli, może być jalapeno
3 łyżki posiekanej kolendry
ok. 1 łyżeczki soli
sok z 1/2 limonki.
Przygotowanie:
Usunąć z tomatillos skórkę, umyć i posiekać. Dokładnie rozgnieść w miseczce lub b miksować blenderem tomatillos, cebulę, czosnek i pieprz przez około 10 sekund. Następnie dodać awokado, kolendrę, sól i sok z limonki. Miksować dodatkowo całość przez następne 10 sekund do momentu całkowitego rozdrobnienia. Aby nadać salsie charakter i ostrość należy dodać papryczkę chili i gotowe. SMACZNEGO.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation