Inne

kulinarnie-kapustkowo,gołąbki,bigosy,zupy

GÓRALSKA KWAŚNICA



Składniki:

1,20 kg kiszonej kapusty
1 kg łopatki (świeżej)
0,5 kg wędzonego boczku
0,5 kg wędzonych żeberek
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
Sól
Pieprz
Majeranek
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 cebule
1 łyżka smalcu


Wykonanie:
Do garnka włożyłam kapustę kiszoną (wraz z sokiem spod kapusty). Mięso opłukałam, dodałam do kapusty, dołożyłam wędzonego boczku i wędzone żeberka.
Zalałam wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie i gotowałam na małym ogniu do momentu, aż mięso się ugotowało. W rondelku roztopiłam 1 łyżkę smalcu i usmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę.
Usmażoną cebulę dodałam do kwaśnicy, na koniec posoliłam, popieprzyłam, dodałam słodką paprykę i roztarty majeranek (do smaku). Kwaśnicę podałam z kawałkiem mięsa i boczku. Można też podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation