Inne

kulinarnie-kapustkowo,gołąbki,bigosy,zupy

Mój bigos całoroczny

1 cebula
3 łyżki oleju
50 dag kapusty kiszonej
3 łyżki octu balsamicznego (im starszy, tym słodszy)
1 słodkie jabłko
3-4 łyżki rodzynek
kilka wędzonych śliwek, drobno pokrojonych
3-4 pomidory suszone, drobno pokrojone
1 puszka pomidorów pelati
przyprawy: kminek, majeranek, czosnek - lubię dodawać również mieszanki arabskich przypraw

Olej rozgrzewam w garnuszku. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i chwilę duszę na małym ogniu. Dodaję pozostałe składniki (oprócz pomidorów) i trochę wody (ok. 1/2 szklanki). Duszę na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kapusta musi zmięknąć - jeśli się przypala, dodaję jeszcze wody.
Kiedy kapusta zmięknie, dodaję pomidory z puszki i zwykle jeszcze dodatkową 1-2 łyżki octu balsamicznego. Duszę kolejne 20 minut.
I już.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation