Kuchnia

Na drożdżach

Składniki:
1 litr ciepłej wody ( ok 50 stopni )
50 g świeżych drożdży
1 kg zwykłej mąki
4 - 5 łyżek otrębów
łyżka soli
3 - 4 łyżki oliwy
opcjonalnie kminek
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą
Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa
Dodać sól, oliwę i otręby, ewentualnie kminek, i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Piec ok 1 godziny
Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną ( ważne ). Ostudzić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation