Kuchnia

kuchnia

Placuszki z groszkiem

http://przystole.blox.pl/

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 3 jaja

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

- 1/2 puszki kukurydzy

- 1/2 puszki groszku (ja użyłam ugotowanego groszku mrożonego)

- 10 dag chudej szynki

- sól, pieprz

- olej do smażenia

- tarty żółty ser do posypania

Żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z mąką dodając po łyżce jogurtu (najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące). Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy, wsypać do ciasta razem z pokrojoną w kostkę szynką, dokładnie wymieszać.

Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Ciepłe posypać serem. Można też polać keczupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation