Kuchnia

kuchnia

Potrawka z wątróbek w ryżu

pół kilograma wątróbek drobiowych

2 cebule średniej wielkości

3 szklanki długoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko


szklanka bulionu - może być z kostki
5 łyżek oliwy

garść startego parmezanu lub innego twardego ostrego sera

sól

świeżo zmielony pieprz

pól garści posiekanej natki pietruszki

Wątróbki czyszczę z niepotrzebnych rzeczy, myję, osuszam trochę i kroję na niezbyt małe kawałki - powiedzmy 2 cm na 2 cm - czyli każda wątróbkę na mniej więcej 3 części.

Cebule obieram i drobno siekam.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam wątróbki i smażę na bardzo dużym ogniu (uwaga, bardzo pryska) przez 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie zmniejszam ogień do minimum, dodaję cebulę i raz na jakiś czas mieszając, smażę przez 5-8 minut, aż wątróbki nie będą w środku mocno krwiste. Dodaję ryż oraz bulion, doprawiam solą i pieprzem i trzymam na małym ogniu przez 10-15 minut, aż ryż wchłonie bulion i potrawa będzie raczej sucha. W czasie smażenia mieszam potrawę kilka razy.

Gotowe danie posypuję startym serem i zieleniną.
Podaję z mnóstwem zielonej sałaty z sosem vinaigrette.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation