Kuchnia

Coś na ząb

Piernik na piwie

Składniki:

4 szkl. mąki
łyżeczka sody oczyszczalnej
½ kostki masła
2 łyżeczki cukru pudru
6 jajek
0,5 l płynnego miodu
1 szkl. karmelowego piwa ciemnego
łyżeczka mielonych goździków
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kolendry
tłuszcz do formy

Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, piwo oraz mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Całość dokładnie wymieszać, pod koniec dodając jeszcze korzenie.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation