Kuchnia

bez piekarnika

MASŁO BANANOWE!

1,5 kg bananów
3/4 kubka brązowego cukru, w tym 2 łyżki bardzo ciemnego
sok z 2 limonek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczyptunia (dosłownie końcówka noża) chili w proszku
szczypta imbiru
szczypta soli


♥ Banany obierz i obetnij końcówki. Pokrój na małe kawałki.

♥ W garnku wymieszaj pokrojone banany z cukrem, sokiem z limonki i przyprawami.

♥ Gotuj wszystko na małym ogniu. Często mieszaj, aż banany się rozpadną, składniki połączą się i powstanie gęsty mus. Można pomóc sobie blenderem i zmiksować składniki.

♥ Niech masa bulgota na małym ogniu od 20 do 30 minut. Często mieszaj drewnianą łyżką. Masło powinno być naprawdę gęste.

♥ Przełóż masło do 3/4 wysokości słoiczka*. Sprawdź, czy nie ma bąbelków powietrza, a potem dobrze zakręć.

♥ Pasteryzuj 10 minut.


*słoiczki oczywiście powinny być czyste. Wieczka wysterylizuj wacikiem nasączonym spirytusem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation