Kuchnia

Kuchenne fanaberie

Wrap z łososiem i ogórkiem

Ciasto na tortillę:
0,5 szkl mąki kukurydzianej
0,5 szkl mąki
0,3 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju
sól

Wrap:
200 g łososia
1 ogórek
1 rzodkiewka
garść roszponki
1 łyżka sezamu
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 cm korzenia imbiru

Ciepłą wodę wymieszaj z olejem, solą i mąką. Wyrabiaj. Odstaw na kilkanaście min przykryte ścierką. Ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj kółka, kładź je na rozgrzanej patelni i podgrzewaj przez kilka min z każdej strony. Upieczone placki przechowuj pod mokrą ściereczką, dzięki temu nie będziesz miał później problemu z ich zwijaniem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Łososia obsyp solą i pieprzem, przesmaż na patelni, posmaruj miodem, posyp sezamem i wstaw na 10 min do piekarnika.
Ogórka pokrój w wstążki, rzodkiewkę pokrój w plasterki. Sos sojowy wymieszaj z tartym imbirem i miodem. Na środku tortilli ułóż rozdrobnionego widelcem łososia, dodaj warzywa, całość polej sosem, zwiń.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation