Kuchnia

kuchnia

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Składniki na 12 muffinek:
2 jabłka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125g cukru
125 ml płynnego miodu
60 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
125 ml oleju
2 jajka

Dodatkowo:
ok 60 g płatków migdałowych
sos karmelowy (przepis znajdziecie tu)

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Odstawić.

Do miski wsypać mąkę,proszek do pieczenia i cynamon.Dodać płatki migdałowe(odłożyć trochę do dekoracji). Wymieszać.

Do drugiej miski wlać miód, jogurt,olej dodać cukier i jajka. Wymieszać trzepaczką.

Składniki mokre przelać do suchych. Dodać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką.

Przygotować formę na muffinki. Wgłębienia wysmarować masłem i w każdą wlać porcję ciasta.

Piec ok 30 min( do tzw. suchego patyczka) w temp. ok 180o C. Upieczone muffinki przestudzić ,następnie wyjąć z foremek. Na wierzch kłaść porcję sosu karmelowego i posypać migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation