Kuchnia

Kulinaria

Szarlotka kruchuteńka błyskawiczna

Składniki:
600g mąki pszennej
5-6 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250g margaryny
100g masła
4 żółtka
15g (1 łyżka) proszku do pieczenia


ponadto:
słoik uprażonych jabłek (ok. 1l)
cukier puder do posypania
odrobina bułki tartej do podsypania pod owoce


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić na ok 30 min do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę (24x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, leciutko posypać bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone jabłka bezpośrednio ze słoika. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka ( ja robię to na folii). Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation