Kuchnia

przepisy

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach i cytrynie
Świetny przepis na podanie polędwiczek w odmieniony sposób. Danie lekkie i chyba bardziej na letnie, cieple dni niż na zimę.
Przepis zainspirowany recepturą z książki Hanny Szymanderskiej.

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach i cytrynie

- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- 2 duże winne jabłka
- 2 średnie cebule
- sok i skórka otarta z polowy cytryny
- łyżeczka cukru
- zioła prowansalskie
- sól i biały pieprz
- duża łyżka prawdziwego masła
- olej do smażenia

Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Osusz dokładnie. Skrop sokiem z połowy cytryny, natrzyj solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi . Odstaw na co najmniej pl godziny do lodówki.
Cebulę posiekaj w półplasterki, a jabłka po obraniu w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej o obsmaż polędwiczki całości ze wszystkich tron na rumiano. Smaż dość długo aby ścięły się w środku. Zdejmij z patelni o odłup na 15 minut.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Ostaw.
Jabłka wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj do nich skórkę startą z cytryny, odrobinę soli, cukier i łyżeczkę ziół prowansalskich. Duś chwilę aby straciły nieco wilgoci.
Polędwiczki pokrój na plastry w poprzek włókien. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Poukładaj na nich kawałki masła. Następnie nałóż cebulę oraz jabłka.
Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na kilkanaście minut.
Od razu po przygotowaniu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation