Kuchnia

Przepisy 2015

Torcik jogurtowy z jagodowym ptasim mleczkiem

Składniki :


Spód
250 g czekoladowego wysuszonego biszkoptu lub herbatników
100-180 g masła
Masa jogurtowa
700 g jogurtu naturalnego
250 g śmietany 36 %
10 łyżeczek żelatyny
120 g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
Jagodowe ptasie mleczko
125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
1 galaretka jagodowa
4 czubate łyżki jagód
cukier puder
Opis wykonania:



Spód

Herbatniki lub biszkopt rozdrabniamy blenderem, masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych ciasteczek - i teraz tu ważne ilość masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.

Masa jogurtowa

Jogurt miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną żelatynę - do żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.


Jagodowe mleczko

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy cukier i wlewamy galaretkę, dokładnie miksujemy. Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation