Kuchnia

Ciasta i destery

Ciastka reniferki
składniki na około 40 ciastek:

180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*

po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. wykrawać okrągłe kształty. układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

piec w temperaturze 180ºc przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

ponadto:

50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
czerwone groszki
lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.

* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation