Kuchnia

kuchcikowo

Muffinki z krówkami i kokosem


Ważne, żeby krówki były kruche a nie ciągnące. Miękki środek wypełniony rozpływającymi się krówkami i góra obficie posypana kokosem, który praży się podczas pieczenia i staje się cudownie chrupiący.


Składniki na 12 muffinek:

2,5 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
2 jajka
½ szklanki maślanki
½ szklanki mleka
200 g pokrojonych Krówek
12 łyżeczek wiórek kokosowych


Mąkę, cukier i proszek mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy ze sobą masło, jajka, mleko i maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia składników i dodajemy pokrojone krówki. Mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się krówek z ciastem i nakładamy do papilotek. Górę każdej muffinki obficie posypujemy łyżeczką wiórek kokosowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation