Kuchnia

Desery

Róże karnawałowe i faworki
Składniki:

25 dag mąki
2 dag masła
3 żółtka
¼ szklanki gęstej śmietany 18%
kieliszek spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
wiśnie lub truskawki z dżemu

Przygotowanie:

Ze składników wyrabiam ciasto. Przez ok 5 minut. Następnie biję ciasto wałkiem, składam i dalej biję. Tak kilka razy. Zwinięte w folię odstawiam do lodówki na ok godzinę.

Nagrzewam tłuszcz na małym ogniu.

FAWORKI: Ciasto rozwałkować bardzo cienko i radełkiem ciąć prostokąty. Na każdym na środku zrobić nacięcie i jednym końcem przewlec przez środek.

RÓŻE: Ciasto rozwałkować bardzo cienko i trzema szklankami o rółnej wielkości wycinać koła. Każde lekko naciąć kilka razy ale nie za głęboko żeby nie przeciąć środka. Największe na środku wysmarować odrobiną białka. Nałożyć średnie wysmarować środek białkiem i nałożyć najmniejsze. docisnąć palcem. Smażyć najmniejszym do spodu.

Faworki i róże smażyć z obu stron na jasny złoty kolor, trzeba uważać żeby nie przypalić.

Usmażone odsączać na papierowym ręczniku.

Wystudzone posypać cukrem pudrem. Na środku róży można dać łyżeczkę dżemy lub np. wiśnie z kompotu kub dżemu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation