Kuchnia

Desery

Pączusie
Składniki:


pół kg mąki pszennej,
4 dag drożdży,
200 ml ciepłego mleka,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
5 dag cukru pudru,
2 żółtka,
1 kieliszek alkoholu (rumu, brandy lub wódki),
szczypta soli,
1 szklanka powideł lub konfitury,
1 litr oleju do smażenia.

Lukier:

25 dag cukru pudru,
½ szklanki soku z cytryny.

Jak przyrządzić?

Mąkę (zostawiamy jedną łyżkę do drożdży) wsypujemy do miski.

Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z 1 łyżką cukru pudru, łączymy z mlekiem, dodajemy płaską łyżkę mąki, mieszamy i całość przekładamy do zagłębienia zrobionego w mące.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Odsłaniamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

W każdej kulce robimy małą dziurkę i wlepiamy do niej odrobinkę powideł.

Musimy dokładnie zalepić ją ciastem.

Gotowe kuleczki kładziemy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 15 minut, by trochę wyrosły.

Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy na nim pączki na złoty kolor z obu stron.

Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do małego garnuszka wsypujemy cukier puder i powoli wlewamy sok z cytryny ucierając całość łyżką.

W tak powstałym lukrze zanurzamy pączusie i odstawiamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation