Kuchnia

Zdrowe jedzenie

Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Składniki:
- 2 torebki ryżu długoziarnistego brązowego,
- 200g mięsa mielonego,
- puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebula, pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce,
- 1 młoda cukinia,
- papryka czerwona, żółta,
- 2 marchewki
- sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra w proszku,
- bulion,
- olej,
- żółty ser.

Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone. Razem dusić. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, startą na tarce marchewkę, paprykę, pokrojoną w paski i pomidory. Podlać niewielką ilością bulionu (warzywa też puszczą soki, więc nie dodawaj go zbyt dużo,; najwyżej potem znów dolejesz, jeśli warzywa będą twarde, a bulion wyparuje). Dopraw do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ryż, a na niego warstwę mięsno-warzywną. Całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation