Kuchnia

ryby

Sandacz w śmietanowym sosie

Składniki:


• 1 kg filetów z sandacza
• ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki drobno posiekanego koperku
• 4 łyżki soku z cytryny


Sos śmietanowy:

• ½ szklanki gęstej śmietany kremowej
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżki masła
• 3 posiekane drobniutko cebule dymki
• sól, biały pieprz do smaku

Podzielone na porcje filety z sandacza przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, obsypać koperkiem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotować sos śmietanowy. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać dymkę, chwilę smażyć mieszając, dodać sok z cytryny, śmietanę, podgrzewać mieszając kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Filety rybne ugotować na parze, grillować lub usmażyć po obtoczeniu w mące, polać gorącym sosem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation