Kuchnia

ryby

Śledź po kujawsku
Składniki na 6 porcji: 60 dag solonych śledzi, 2 łyżki oleju, 1 szklanka mleka, 30 dag jabłek, suszony majeranek, sok i skórka otarta z cytryny, mielona ostra papryka, 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Opłukane śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Rano usunąć skórę i ości, zalać mlekiem, moczyć jeszcze 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny. Podsmażyć na oleju, dodać nieco majeranku, startą skórkę i resztę soku z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i dusić kilka minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Wystudzić. Śledzie podzielić na połówki, ułożyć na półmisku, przykryć jabłkami, zalać sosem z duszenia. Wstawić na noc do lodówki. Fantazyjnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation