Kuchnia

Mięsa

Schab pod pierzynką

Pyszne danie na obiad. Schab pod pierzynką z pieczarek, cebuli, sera żółtego i majonezu doskonale się razem komponuje.

Schab pod pierzynką

Składniki:

1 kg schabu bez kości
2 duże cebule
10 sztuk dużych pieczarek
25 dag sera żółtego (np. gouda)
ok 200 ml majonezu WINIARY
sól
pieprz
bazylia
Schab kroimy jak na kotlety.

Z każdej strony solimy, pieprzymy.

Do naczynia żaroodpornego układamy schab obok siebie.

Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy na patelni z mała ilością oliwy, lekko podlewając wodą, dusimy aby woda odparowała, a cebula była miękka.

Przekładamy na schab.

Umyte pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie na patelni, aż odparują.

Nakładamy na cebulę. Solimy i posypujemy bazylią.

Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.

Na wierzch nakładamy majonez. Posypujemy bazylią.

Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 1 godzinę i pieczemy pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze bez przykrycia 15-20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation