Kuchnia
Mięsa
Schab w sosie cebulowo-pieczarkowym
Składniki (4 porcje):
4 surowe kotlety schabowe
1 duża cebula
400 g pieczarek
szklanka wody
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
olej
Przygotowanie:
Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do miski wlać dwie łyżki oleju, dodać pokrojony w plasterki czosnek i wymieszać całość z mięsem. Przykryć i marynować przez noc lub kilka godzin (można także pominąć oczekiwanie i przyrządzać od razu). Na patelni rozgrzać olej (lub smalec, plantę) i obsmażyć kotlety po kilka minut z obu stron na średnim ogniu (1).
Zmniejszyć ogień i na mięso wrzucić pokrojoną w piórka lub półplastry cebulę (2), podlać połową wody i dusić pod przykryciem. Po około 15 minutach, gdy cebula wyraźnie zmięknie wrzucić oczyszczone (obrane) i pokrojone w plastry pieczarki (3). Na wierzch można dodać nieco masła oraz wrzucić czosnek z marynowania mięsa. Całość podlać pozostałą wodą i dusić dalej pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Mięso powinno być dość miękkie i kruche. W razie potrzeby poddusić nieco dłużej. Jak widać na zdjęciach ja lubię w czasie gotowania nieco porozdzielać porcje mięsa na mniejsze kawałki, powstaje coś bardziej w stylu gulaszu.
Pozostało jeszcze zabielenie sosu. W tym celu do śmietany należy stopniowo dodawać po łyżeczce gorącego sosu za każdym razem mieszając, do momentu aż śmietana będzie ciepła. Śmietanową mieszankę wlać do sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku solą. Taka porcja jest w sam raz na dwa obiady dla dwóch osób. Smacznego!
MA==