Kuchnia

kuchnia

Skrzydełka w coca coli

12 skrzydełek kurczaka
1-1i1/3 szkl coca-coli
1/4 szkl sosu sojowego
2 łyżki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki w proszku
1 papryczka chili (pozbawiona ziarenek)
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
odrobina oleju do smażenia

Skrzydełka umyć i osuszyć. (Końcówki można poodcinać). Sos sojowy mieszamy z czosnkiem, chili i imbirem. Marynatą zalewamy dokładnie skrzydełka i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Olej rozgrzewamy na patelni. Skrzydełka dokładnie podsmażamy z dwóch stron na złoto (uwaga może pryskać). Gdy się zrumienią dolewamy coca-colę oraz marynatę w której leżakowały skrzydełka.
Mają się dusić w powstałym sosie pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przewracamy. Odkrywamy i nadal smażymy. Gdy sosu będzie już mniej przewracamy skrzydełka częściej tak by całe pokryły się powstałym karmelem. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation