Kuchnia

kuchnia

Ciasto z masłem orzechowym - Peanut Butter Cake

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej.
Dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Pieczemy w formie 21 cm, 35-45 min w 180C.

Masa do przełożenia:
1 masło
szklanka masła orzechowego
szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
łyżka serka typu creme cheese

Wykonanie masy:
Masło i masło orzechowe mixujemy na gładki krem. Stopniowo dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie zbyt gęsta do mixowania dodajemy kremowy serek i mleko. Mixujemy na gładki, puszysty krem. Jeśli krem wydaje się za ciężki, można nasączyć ciasto ponczem cytrynowym*.
*poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
3 łyżki cukru
pół szklanki soku z cytryny/pomarańczy

Ciasto jest z rodzaju słodkich, ciężkich i maślanych, tak jak na to wskazuje przepis.
W lżejszej wersji tego wypieku można zastąpić tradycyjne masło serkiem kremowym lub mascarpone w proporcji 230 g serka i 113 g masła orzechowego.

cookinggoodlooking.blog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation