Kuchnia

CookBook: Zupy

HISZPAŃSKA ZUPA CZOSNKOWA

Składniki:

1 główka czosnku
2 jajka
1/3 szklanki oliwy
2 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
5 szklanek lekkiego bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki (posiekanej) natki pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej

Czosnek obrać z łupin i posiekać.
Chleb drobno pokruszyć.
W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek.
Wsypać okruchy chleba i cały czas mieszając lekko je zrumienić.
Wsypać słodką paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu 30 min.
Jajka starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, energicznie mieszając.
Zdjąć z ognia, zanim zupa się zagotuje, doprawić do smaku solą i ostrą papryką.
Podawać bardzo gorącą w wazie lub na talerzach posypaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation