Kuchnia

CookBook: Zupy

ZUPA KOKOSOWA Z KURCZAKIEM

Składniki (4 porcje):

1,5 litra wody
2 kostki rosołowe z kurczaka
1 pierś z kurczaka
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
1 kawałek trawy cytrynowej w zalewie
2 pęczki szczypioru
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu rybnego
ostra papryka
sól
pieprz

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi. Imbir obieramy i drobno siekamy, podobnie siekamy trawę cytrynową i połowę szczypiorku. Dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę.

Wywar przelewamy przez sito i przelewamy z powrotem do garnka.

Kurczaka kroimy na drobniutkie kawałki i dodajemy do wywaru (ja ugotowałam wcześniej, ale jak pisałam, to nie był najlepszy pomysł :)). Gotujemy aż mięso będzie gotowe, następnie dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, sos rybny i gotujemy jeszcze parę minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostały posiekany szczypiorek, przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation