Kuchnia

ŁASUCHOWO...,na słodko

Kasza jaglana z jabłkiem | Ammniam

Danie w wersji bardziej rozdrobnionej dla maluszka po 8 m. ż., bez słonecznika i z jedną przyprawą cynamonem lub kardamonem po 7 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1 słodkie jabłko,
2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych),
plasterek świeżego imbiru,
szczypta cynamonu,
szczypta kardamonu,
1 łyżeczka masła lub oleju lnianego,
1 łyżeczka zmielonych pestek słonecznika.
Kaszę wypłukać, przelać gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki, a następnie zalać wrzątkiem (1½ szklanki). Dodać wcześniej namoczone i sparzone rodzynki oraz imbir. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Potem dodać pokrojone w kostkę jabłko, cynamon, kardamon i dalej gotować, aż do wchłonięcia wody, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Ciepłą kaszkę włożyć do miseczki, dodać łyżeczkę masła lub oleju lnianego, posypać słonecznikiem i lekko wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation