Kuchnia

ŁASUCHOWO...,na słodko

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

- 1 szklanka mąki pszennej

- 25 g zimnego masła

- 3 łyżki cukru

- skórka starta z jednej cytryny

- 100 ml mleka

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 rozbełtane jajko

1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.

2. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło i wcierać je, aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.

3. Do mąki dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest, aby nie mieszać za długo, bo wtedy bułeczki będą twarde.

4. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść. Rozwałkować na placek grubości ok. 2,5 cm i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.

5. Bułeczki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 14 min w temp 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation