Kuchnia

ŁASUCHOWO...,na słodko

Zdjęcie 1 - Budyniowe naleśniki z aksamitnym serkiem i kaki przepis - Gotujmy.pl

Naleśniki mają bardzo puszystą konsystencje i świetny aromat wanilii. Serek jest tak aksamitny że rozpływa się w ustach, a mus z kaki jest przysłowiową wisienką na torcie :)

trudność: średne
czas: 30-60 min

Budyniowe naleśniki z aksamitnym serkiem i kaki - SKŁADNIKI:
Naleśniki:
3 jajka
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2cm wanilia w lasce
Dodatkowo:
200 gram twaróg półtłusty
150ml śmietana 30%
2-3 łyżki cukier do smaku
1 duże kaki
Budyniowe naleśniki z aksamitnym serkiem i kaki - PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy żóltka, wsypujemy cukier, budyń oraz dodajemy prawdziwą wanilię - miksujemy. Stopniowo dolewamy wodę, mleko oraz stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy rumiane naleśniki z obu stron, ciasto jest gęste więc się nie rozleje na patelni, trzeba je delikatnie rozciągnąć łyżką by naleśniki nie były zbyt grube. Powinniśmy upiec 8 sztuk. Twaróg przekładamy do miski i miksujemy razem z cukrem tak długo, aż zrobi się lepki (poczatkowo będą pojedyncze grudki twarogu, potem całość sera zacznie się lepić tworząc całość). W tym momencie dodajemy do twarogu ubitą na sztywno śmietanę i całość miksujemy na wolnych obrotach do czasu aż wszystko się idealnie połaczy - uzyskamy aksamitną konsystencję (można dosłodzic wedle uznania). Owoc kaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na mus (dodałam 0,5 łyżeczki cukru). Każdy naleśnik równomiernie smarujemy aksamitnym serkiem, polewamy odrobiną musu i zwijamy. Gotowe naleśniki polewamy musem z kaki i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation