Kuchnia

Przepisy

ciasteczka z sezamem i pestkami dyni

Zdrowe i smaczne ciastka z pestkami dyni i ziarnem sezamu, z dodatkiem miodu i soku z pomarańczy. Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni to przepis z programu Anny Olson "Sezon na świeżość".

1 szklanka cukru
1 szklanka pestek dyni
3/4 szklanki ziarna sezamu
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki oleju roślinnego

Rozgrzać piekarnik do 190° C, a kwadratową blachę o boku długości około 23 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać cukier, pestki dyni, nasiona sezamu i mąkę, w osobnej misce wymieszać miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej, a następnie dodać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię wilgotnymi palcami. Piec około 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a na brzegach zacznie się pienić. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić, aż zupełnie ostygnie przed pokrojeniem ciasta na kwadratowe porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation