Święta i uroczystości

Zrób to Sam/a Na Świeta

Kapusta z grochem:



SKŁADNIKI:

1,2kg kiszonej kapusty,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
0,5kg grochu,
1 cebula,
2-3 łyżki masła
sól,
pieprz,
mąka (na zasmażkę)


PRZYGOTOWANIE:


Groch płuczemy i zalewamy wodą. Moczymy go przez 12 godzin. Następnie gotujemy go do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu groch odcedzamy, wodę z gotowania zachowujemy. Kiszoną kapustę dokładnie płuczemy i odciskamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, pieprz i liść i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to można jej zmienić wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, studzimy, odciskamy i ewentualnie drobno kroimy. Cebule kroimy w piórka. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kapustę, chwilkę smażymy razem, a następnie dodajemy groch. Całość mieszamy, podlewamy wodą z gotowania grochu i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając i uzupełniając brak wody około 30-45 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do dania można przygotować ciemną zasmażkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation