Święta i uroczystości

Zrób to Sam/a Na Świeta

Śledzie po kaszubsku:



Składniki:


0,5 kg filetów śledziowych,
2 cebule,
4 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 płaskie łyżki cukru,
200 g koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżka octu,
3 ogórki konserwowe,
sól


Przygotowanie:

Filety śledziowe moczymy w wodzie przez całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy. Następnego dnia śledzie odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Na łyżce oleju szklimy cebulę. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamy w między czasie solą i pieprzem. Do masy dodajemy pokrojone śledzie. Danie zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy.
Po wystudzeniu śledzie przekładamy do lodówki, aby się przegryzły.

Śledzie są najlepsze dnia następnego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation