Święta i uroczystości

Zrób to Sam/a Na Świeta

Bigos



Składniki


1,5kg kwaszonej kapusty,
250g mięsa wieprzowego od szynki,
250g wołowiny na bigos,
1 pętko kiełbasy,
100g boczku,
1 cebula,
garść suszonych grzybów,
2 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
4 ziarna pieprzu,
2 jagody jałowca,
1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki majeranku,
sól,
pieprz,
cukier
smalec do smażenia



Przygotowanie:

Kapustę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze części jeśli jest długa. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była całkowicie zanurzona w wodzie i gotujemy około 45 minut. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to po 20 minutach odcedzamy ją, zalewamy wodą i gotujemy następne 25 minut. Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcedzamy. Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. W tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a kiełbasę w talarki. Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy je do kapusty. Następnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy na rumiano i przekładamy do kapusty. Grzyby kroimy w paski i umieszczamy je w garnku razem z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pieprzem i jałowcem. Kapustę podlewamy wodą z moczenia grzybów, trzeba uważać, aby nie dostał się tam piasek, który mógłby osadzić się z grzybów. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-5-2 h do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy ewentualnie wodę. Na początku dodajemy również majeranek, a pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Najlepszy jest kilka dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation