Kuchnia

kuchnia

13 przepisów na rewelacyjne pasty do pieczywa

Pasty do pieczywa – niezwykle zdrowe i… proste. Możecie przyrządzić je z przygotowanych specjalnie składników lub wykorzystać resztki, np. z obiadu. Polecamy je jako zdrowszą i tańszą alternatywę dla gotowych past do chleba.
pasty-do-chleba-naturalne

1. Pasta fasolowa z ogórkiem kiszonym
1 szkl. ugotowanej fasoli,
½ szkl. nasion słonecznika,
2 ogórki kiszone,
natka pietruszki,
sól.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody, aż do miękkości. W tym czasie podprażamy na patelni słonecznik. Ugotowaną fasolę oraz słonecznik miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony; jeśli potrzeba to dosalamy (po odstaniu pasta zrobi się bardziej słona, gdyż kwaszone ogórki oddadzą sól), posypujemy natkę. Pasta lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się wymieszają. Smarujemy pieczywo i posypujemy sezamem (gomasio).

2. Pasta fasolowa z cebulką
1 szkl. ugotowanej fasoli,
½ cebuli zeszklonej na oliwie,
majeranek,
gałka muszkatołowa.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie dusimy na patelni cebulę. Ugotowaną fasolę oraz cebulkę miskujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę przypraw (majeranek, gałka muszkatołowa), posypujemy gomasio lub natką pietruszki.

3. Pasta ze słonecznika
1/2 szklanki słonecznika,
kilka łyżek płatków owsianych lub kaszy jaglanej, lub ryżu,
koncentrat pomidorowy,
czosnek.
Słonecznik opłukać i gotować w wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę zmiksować, dodać czosnek oraz przecier pomidorowy, posolić do smaku.

4. Pasta z marchewki z cebulką i goździkami
4 marchewki,
1 cebula,
koncentrat pomidorowy,
3 goździki,
listek laurowy,
sól.
Marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę, udusić do miękkości na oliwie, dodając przyprawy. Na koniec dodać przecier pomidorowy do smaku. Do pasty można dodać kaszę jaglaną.

5. Pasta z soczewicy z twarogiem
szklanka ugotowanej soczewicy,
½ kostki sera białego,
cebula,
sól,
pieprz.
Ugotowaną soczewicę zmiksować z serem i uduszoną na oliwie cebulką. Doprawić solą i pieprzem.

6. Marchewkowa z daktylami
3 marchewki,
4 daktyle,
2 łyżki wiórków kokosowych,
cynamon,
goździki.
Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę i udusić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Namoczyć daktyle (przez 1/2 godziny). Na suchej patelni lekko podprażyć wiórki kokosowe. Marchewkę zmiksować z wiórkami kokosowymi i daktylami (można je zastąpić namoczonymi rodzynkami), dodać odrobinę cynamonu. Kanapki można podawać posypane prażonymi, rozdrobnionymi orzechami.

7. Zielona pasta brokułowa
brokuł,
3 łyżki wiórków kokosowych,
sok z cytryny,
pieprz,
sól.
Ugotować brokuł, odcedzić. Na suchej patelni lekko uprażyć 2-3 łyżki wiórków kokosowych. Zmiksować brokuł z ostudzonymi wiórkami, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą; można dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym źródłem wapnia.

8. Brokułowa z masłem
brokuł,
pół kostki masła,
sól.
Ugotowanego i ostudzonego brokuła zmiksować z masłem. Doprawić solą. Na kanapkach posypać prażonym sezamem.

9. Pasta jajeczna
5 jajek,
garść szczypiorku,
jogurt bądź majonez,
sól.
Ugotowane jajka rozdrobnić, dodać szczypiorek i jogurt bądź majonez do otrzymania pożądanej konsystencji, posolić do smaku.

10. Pasta z cieciorki
2 szklanki ugotowanej cieciorki,
2 łyżki masła,
pół szklanki sezamu,
sok z cytryny,
pieprz ziołowy,
sól.
Cieciorkę ugotować do miękkości. Na suchej patelni uprażyć pół szklanki sezamu (delikatnie), ostudzić. Zmiksować ugotowaną cieciorkę, sezam, dwie łyżki masła. Dodaj wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Dodaj sól i pieprz ziołowy i do smaku sok z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem – wówczas będzie miała zielony kolor.

11. Szybki pasztet bez pieczenia
mięso z ugotowanego wcześniej rosołu,
cebula,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
sól,
pieprz.
Podsmażyć cebulę na oliwie, zmiksować z mięsem rosołowym, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie zbyt ścisła, dodać odrobinę rosołu.

12. Paprykarz domowej roboty
3 duże marchewki,
2 duże pietruszki,
1 seler,
duża cebula,
2 – 3 łyżki pasty pomidorowej,
szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
łyżka papryki słodkiej,
sól.
Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie. Gdy będą miękkie, dodać pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko dusić przez chwilę, żeby smaki się wymieszały.

13. Pasta z kaszy gryczanej
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
ugotowane jajko,
duża cebula,
majeranek,
pieprz,
sól.
Cebulę udusić na oliwie, następnie zmiksować z jajkiem i kaszą gryczaną, doprawić solą bądź sosem sojowym, pieprzem oraz majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation