Kuchnia

CIASTA

Ciasto Kantyczka

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
8 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół szklanki maku
3 paczki okrągłych biszkoptów
słoik dżemu morelowego lub malinowego
ekstrakt z wanilii


Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę (23x39 cm) wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu. Następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Nagrzać piekarnik na 180°C i piec przez ok. 40 min (do zrumienienia). Upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Polewę zrobiłam z tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodałam 3 łyżki kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation