Kuchnia

słodkości

Waniliowe cupcakes z kremem czekoladowym
Składniki:
Ciasto: (12 babeczek)
2 jajka,
100 g cukru pudru,
100 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej typu 2000,
120 ml mleka,
1 łyżeczka olejku waniliowego

Krem czekoladowy: (na 12 babeczek)
250 g masła w temperaturze pokojowej,
200 g cukru pudru,
4 żółtka,
4 łyżki kakao

+ ozdoby: perełki cukrowe, pokruszone M&M'sy i herbatniki, starta na obieraczce do warzyw mleczna czekolada, cukier puder

Wykonanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do mleka dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartej masy maślanej. Wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę (wcześniej zmieszać ze sobą obydwa rodzaje mąki), miksować 5 min., po czym wlać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. W formie do pieczenia muffinek rozłożyć pilotki i wlać do nich ciasto (ok. 1 dużej łyżki). Piec 20 min. w 180°C (z termoobiegiem)/ok. 25 min. bez termoobiegu. Babeczki muszą się zarumienić. Wystudzić.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, zmiksować. Wsypać kakao, dokładnie połączyć aż do uzyskania gładkiej masy.

Dobrze wystudzone babeczki ozdobić kremem czekoladowym (np. za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego - wystarczy nadciąć róg woreczka). Posypać ozdobami, cukierkami, czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami, wedle uznania. :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation