Kuchnia

kuchnia

Apetyt i Smak: Makaron pod złocistą kołderką

250 g makaronu penne
1 pierś z kurczaka
150 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
1 mała puszka kukurydzy
sól, pieprz, mielona słodka papryka
SOS:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 łyżeczki musztardy
150 g sera żółtego
sól, pieprz






Makaron ugotować al'dente. Przelać na durszlak. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażyć na oleju. Marchew obrać, drobno pokroić, ugotować razem z fasolką. Makaron wymieszać z usmażonym mięsem, ugotowanymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Ser zetrzeć na tarce.
SOS:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Zalać zimnym mlekiem. Całość podgrzać, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Gorący sos wymieszać z musztardą i połową startego sera. Makaron z warzywami zalać sosem i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10-15 minut najlepiej na funkcji grill w 190 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation