Kuchnia

kuchnia

Apetyt i Smak: Kulki mięsne z pieczarkami

Składniki na 30 sztuk:
30 małych pieczarek
1 kostka bulionu grzybowego
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 kajzerka do namoczenia
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka mielona papryka, suszona natka pietruszki, majeranek, mielona gorczyca (jako zamiennik może być łyżeczka musztardy)
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
wykałaczki


Pieczarki umyć, ugotować w bulionie grzybowym (ok. 15 minut).
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę i przesmażoną cebulę. Wyrobić ręką masę mięsną, tak jak na kotlety mielone.
Każdą pieczarkę oblepić mięsem mielonym a następnie panierować w bułce tartej. Kulki mają być wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jeśli macie duże pieczarki, można przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Kulki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
W gotowe kulki powbijać wykałaczki. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation